Apa ezerrel! 2022 – a díjazottak

Skrabski Fruzsina (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom), Papp Veronika (Egyszülős-különdíj), Szalmási Gabriella (Egyszülős Központ), Pál Gergely Botond (Apa Akadémia), Drubina Karolina (Apa Akadémia-különdíj), Nemes Attila (NOE), Kocsis Damáz (Legfiatalabb-különdíj), Győri Virág (Harmat Kiadó, Family magazin), Nádudvari Péter (Gyerekszáj-különdíj), Süveges Gergő (Apakulcs), Ujvári Enikő (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom), Budai László Botond (NOE-különdíj), Milán Erika Tímea (Humor-különdíj), Keszthelyi M. Nándor (Három Királyfi-különdíj), Rácz Richárd István (Harmat-Family-különdíj)
Fotó: Keller Zita

Nagy Georgina Viktória: Apa

Áprilisban egész hónapban próbáltunk az osztállyal, ki hova álljon, melyik verset szavaljuk, énekeljük. Ünneplő ruhámban érkeztem kora reggel, s egy szál virággal sorakoztunk fel félkörben, velünk szemben pedig helyet foglaltak az édesanyák és nagymamák.

Megérkezett az én édesapám is. Amilyen kisnövésű, elveszett a sok asszony között, de helyet foglalt, és megkezdődött a műsor.

Anyák napi műsor, amelyen az én apukám oly büszkén ült. Lelkében fájdalommal, mert édesanyám időközben sajnos elhunyt. Fájdalmas volt minden egyes pillantás, amelyet ölelkező anya-gyermekre vetettem.

Megöleltem én is az édesapámat. Akkor már nem csak Apa volt, hanem Anyává kereszteltetett egy szegfűvel a kezében és egy puszival az arcán.


Drubina Karolina: Bizalom

Édesapám ült a konyhaasztalnál. Megebédelt, és hallgatta a déli nótát, miközben megpillantottam dús, sötét haját. Elmémbe ötlött egy remek gyermeki ötlet. Kezemben a játék babámmal odaosontam az evőeszközökkel teli fiókhoz és kivettem egy csomag színes befőttes gumit. A konyhaszéket odahúztam édesapám háta mögé, felmásztam rá és beletúrtam sűrű, fekete hajszálainak rengetegébe. Vicces kistincseket fésültem belőlük, és összekötöttem őket. Nagyon keményen dolgoztam. Sorakoztak a pici copfocskák édesapám buksiján.

Mire letelt az ebédidő, az én remekművem is elkészült. Szegény édesapám mosollyal az arcán bontotta ki a díszes frizurát, aztán útnak indult a hátsó kertünkön át, melynek végében egy piros traktor állt.

– Hová mész, apa? – kérdeztem.

– Megyek csajozni – felelte hatalmas vigyorral az arcán.

Beszállt a járműbe, és folytatta a munkáját. Bosszúsan néztem édesanyámra, aki csendben, magabiztosan mosolyra húzta a száját. Nem szólt, csak mosogatott tovább.

Papp Veronika: Szent József

Álmodtam neked egy apát.
Nem tengerparti adonisz, sem nagyvárosi dzsémszbond.
De barkácsolt neked kisszéket, hogy melléülhess, amikor dolgozik.
Megmutatta, hogyan lehet asztallá gyalulni a nyers gerendát.

Álmodtam neked egy apát.
Nem hős magellán, sem csúcshódító hillary.
De bárhol járt is, hozott neked kagylót, virágot, finom szövésű kendőt.
Cinkét etetett a tenyeréből, kalapjába csipkebogyót szedett.

Álmodtam neked egy apát.
Nem röntgenszemű szupermen, sem sárkányölő lovag.
De a hátára vett és elnyargalt veled az erdőbe.
Kis kezedet a nyakára fonta, plüsskutyádat hóna alá szorította.

Álmodtam neked egy apát.
Nem csodatevő szent, sem gyógyító spock.
De széles vállán nagykabátjába csomagolt, ha fáztál.
Ágyad lábánál szüntelenül imádkozott.

Álmodtam neked egy apát.
Nem őrjöngött, nem kapart ki, nem hagyott el.
Hanem várt, sírt, átölelt, és felnézett az égre.

Rácz Richárd István: Életerő

Budapest felé száguldottunk egy jelentéktelen papírért, amikor autóbalesetet szenvedtünk. Várandós feleségem 32 hetesen megszülte pici lányunkat a legközelebb lévő hatvani kórházban. Hamar átkerült a speciális koraszülött osztályra Budapestre, ahova édesapám innentől kezdve minden nap vitte a friss anyatejet Miskolcról.

Azt hittük, minden jól alakul, hiszen szépen fejlődésnek indult a pici. Váratlanul azonban válságosra fordult az állapota.

Bementem hozzá és az inkubátorban simogattam a pocakját, miközben beszélgettem vele arról, hogy milyen élet vár rá, miket fogunk együtt csinálni, meg persze arról is, hogy nem lesz mindig minden fenékig tejfel, de most akkor is maradjon itt velünk, mert mi mindig egy szerető család leszünk.

Ekkor magam és a jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére felnyúlt a pici kezecskéjével és erősen megszorította, majd hosszan fogta a hüvelykujjamat a kis pocakja közepén.

Most jöttünk haza a színházi előadásáról, ahol a testvérei és mi a végén felállva tapsoltunk.

Keszthelyi Nándor: Álomapa

Ha át akarna futni az utca túloldalára, a játszóra spurizva, szorítanám a kezét. Felnézne rám és türelmetlenül rángatná a karom, míg a hétvégi úrivezető elpöfögne előttünk. Hiszen az ovis szerelme már várná a hintáknál a kislányomat, aki a randira gyereklakkal kifestené a körmeit, mindegyiket más színnel, és mivel nagyon belejönne, az enyémeket is. És befonnánk a haját úgy, mint Anyué.

Amikor negyven perc kocsiban várakozás után, a megbeszélt éjfél után egy órával bemennék érte a házibuliba, forgatná a szemét, kirántaná a kezét az enyémből és sírva sziszegné felém, hogy ultra gáz vagyok, ő már tizenöt, és hogy tehetem ezt vele a többiek előtt. És hogy letörtem a műkörmét.

Az esküvőjén ő nyúlna az én kezem után, végigsírod a bevonulózenét, korholna, hagyd már abba, mert mindjárt én is, mi lesz a sminkemmel, mondaná. És az oltár előtt átadnám francia manikűrös körmű kezét a férfinak, akit kisfiúként láttam volna először a hintáknál.

Ha ő megszületett is, hiába várt ott a kislányomra.

Budai László Botond: Apa

Vendégségből hazatérve csudaélményben volt részem. Emelkedett hangulatba jöttem estére (jófajta kékfrankossal kínált vendéglátónk), nem volt kedvem aludni. Ebben jó társra leltem 4 éves lányom személyében. Az autóban maradtunk.

– Apa, énekeljünk!

Nemigen kellett kérlelnie. Zengett a kocsi a gyerekdaloktól, mondókáktól, még a Himnuszt is felvettük a repertoárba. Elveszett a külvilág, nemigen gondoltam arra, hogy a szomszéd örül-e a koncertnek. Rá figyeltem.

Úgy ötször mondatta el egymás után az éni-péni-jupinénit, s a guminénis résznél mindig gurgulázva nevetett bele a mondókába. Néztem önfeledten kacagó kislányomat, aki minden porcikáját felerészben tőlem kapta: Ő az én gyermekien boldog „fél-magam”. Extatikus élményünknek lányom álmossága vetett véget.

Reggel eszembe jutott apám. Egy este a konyhaasztalnál ültünk. Hatéves lehettem. Ő vörösborozott, s közben énekeltünk mindent, ami csak eszünkbe jutott. Úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. Beleborzongtam: előző este a kocsiban a saját apám is voltam.


Kocsis Damáz: A legjobb apa

Apával jó lenni,
Mert tud viccet mesélni,
És még ezer mást…
Majdnem mint egy játszótárs.

Játszótárs? Hát, nem egészen!
Hiába nézünk meccset az M4-en…
Komoly, erős, bátor, okos, kitartó:
Egy szuper apáról van szó!!!

Ha baj van, mindjárt ott terem,
Nem hagy egyedül sohasem.
Rögtön, egyből megsegít,
Jóra és csak jóra tanít.

A szakmája kőműves,
Tehát akkor precíz, s ügyes.
Megállja a helyét ezen a gömbön,
Még egy ilyen szuper apa nincs a földön.

Nádudvari Péter: A kisfiam tanítása

Néhány hete egyik este a feleségem elment kicsit lazítani egy barátnőjével, én vigyáztam az ötéves kisfiamra és a két és fél éves kislányomra. Minden alkalmat, amikor hármasban vagyunk, ünnepként élek meg – egy olyan különleges burok alakul ki körülöttünk, amely fala tréfákból, mesékből, puszikból és ölelésekből épül fel.

Aznap este sem volt másképp. Amolyan „pasis-apás módon” pizzát rendeltünk vacsorára, énekeltünk és rögtönzött akrobatikus performanszokat adtunk elő a nappali már sok hasonló megpróbáltatást túlélt kanapéján. Miután teletömtük a bendőnket, jött a fürdés egy hatalmas habpartyval megtoldva, majd az esti mese, amit lámpaoltás követett.

A kislányomat egy szempillantás alatt elnyomta az álom, de a kisfiam még sokáig mesélte nekem az aznapi élményeit. Közben egyszer csak átölelt, és a következőt mondta:

– Apa! Te nagyon okos vagy.

Miből gondolod ezt, szívem? – kérdeztem vissza.

– Abból, hogy nagyon szeretsz engem – válaszolta.

Életre szóló bölcsességet kaptam tőle.

Milán Erika Tímea: Kutyából nem lesz szalonna, avagy apából nem lesz Tarzan

Ha egy szóval kéne elmesélnem, mi történt, azt mondanám, hogy CSATT. Ha apunak kéne egy szóval elmesélnie, ő azt mondaná, hogy takarodj. De kezdjük is elölről.

Apaként mit csinálnál, ha volna egy hiperaktív lányod, aki minden további nélkül leugrana arról a bizonyos hídról? Nem csak hogy leugrana, de ő volna az első barát, aki ugrik? Természetesen fizetnél neki egy kalandparkra, ahol legalább hozzá van erősítve egy kábelhez. És mivel jó apa vagy, még végig is mész vele a pályán.

Nem meglepően a 13 éves leányzó gyorsabb, mint te, ezért hamarabb is végez. De hála istennek, már csak egy csúszópálya van hátra és mehetsz is vissza autót szerelni.

Ekkor jön a fordulat! A kicsi lány felüvölt, hogy a pálya hosszú, vegyél lendületet. És mivel bízol benne, meg is teszed.
Csakhogy cirka 70 kilóval nehezebb vagy, mint ő. És ezzel a 70 kiló lendülettel kilősz egyenesen a szomszéd fa felé. És belecsapódsz. CSATT!

És ekkor meghallod alulról azt a kis önelégült 13 évest:

– Na, mi az, Tarzan?


Alapelvek minden apának, minden élethelyzetben

Apakulcs - a könyv

Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz?

Bagdy Emőke

pszichológus

A különleges, hiánypótló könyv kulcsszava az apaság. Van hozzá kulcsod? – kérdezi a négygyermekes, tapasztalt, de a neveléspszichológiában is otthonosan mozgó szerző. Tudás és tapasztalat együtt maga a bölcsesség, ez a sapientia cordis, a szív bölcsessége, erre tanítja apatársait. Szeretettel szól, kérdése minden férfi számára kulcsfontosságú, sőt mi, nők is okulhatunk belőle, mit várhatunk el […]

Marton Zsolt

váci püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense

Sok tapasztalatot halmozott fel négy gyermekének nevelése során Süveges Gergő az elmúlt bő két évtized alatt. Most 12 szempontot átgondolva szeretne azon apatársai segítségére lenni, akik jó apává, szülővé szeretnének válni. A kötet tapasztalatait olvasva bizonyára sok szülőnek lesz „aha” élménye. De a szerző továbbmegy: levonja a tanulságokat, és nemcsak rendszert kínál az átgondoláshoz, hanem […]

Berg Judit

író

Hogyan legyek jó szülője a gyerekemnek? Mi a kulcsa a jó szülő-gyerek viszonynak, ami folyamatosan alakul és végigkíséri az életünket? Nincsenek kész válaszok, biztos megoldások, tapogatódzunk, próbálkozunk egy életen át, több-kevesebb sikerrel. Süveges Gergő, maga is sokat tapasztalt apa, most mégis kulcsot ad az olvasó kezébe. Apakulcsot, sőt apakulcsokat kulcskarikára fűzve, amelyek segítségével az édesapák […]

Dr. Mészáros Ádám

párkapcsolati mediátor, a Feleségek Klubja és a Férjek Klubja alapítója (drmeszarosadam.hu)

A könyv nagyon tetszett magánemberként is, nagyon köszi, hogy megírtad. A tartalmán túl szerintem különlegesen jó benne: 1) a RENDSZER, amibe ezt a témát elhelyezted.  Jó volt olvasni úgy a könyvet, hogy mindig tudtam hol járok, és rám zúdított információtenger helyett egy használható és átlátható szemlélet adsz.  Nagy érték ez manapság, és szerintem ez az […]

Mihalec Gábor

pár- és családterapeuta, nemzetközi előadó és tréner, párkapcsolati sikerkönyvek szerzője

Az Apakulcs igazi férfikönyv: logikus, gyakorlatias, tele van életből vett példákkal és rövid. Egy valódi férfi írta valódi férfiaknak. Gergő sorain átsugárzik a gyerekei és felesége iránti szeretete és az a vágya, hogy nekünk, többi férfinak megkönnyítse a vívódásainkat, útkeresésünket. Megbirkózunk mi minden nagy feladattal, házat építünk, teherautót vezetünk, tízmilliókról döntünk – mi ez nekünk? […]

Nagy Anna

az Egyszülős Központ vezetője

Nagyon örülök Gergő könyvének, hiszen a mostani gyerekeket, fiatalokat gyakran hívják apátlan nemzedéknek. Most tehát még nagyobb szükség van arra, hogy beszéljünk az apukákról. Az Egyszülős Központban leginkább kétféle apával találkozunk. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik teljesen egyedül nevelik a gyerekeiket, a másik csoportba pedig azok, akik kevesebb időt töltenek velük, mint korábban. Sajnos […]

További ajánlók
Apakulcs - minden apának

Gyakran feltett kérdések

Az egyetlen olyan magyar nyelvű
könyv, online segítség és képzésrendszer,
amely
világos alapelvekkel, kiforrott struktúrával és megvalósítható lépésekkel
segít bármely élethelyzetben lévő apának, hogy erősebben és egészségesebben kapcsolódhasson a gyermekéhez.

Nem biztos, hogy több kell. Inkább jobb. Minőségibb. Odafigyelőbb.
Ha valaki egyszerre akar dolgozni a három apakulcson és a tizenkét kihíváson, akkor egészen biztos, hogy kudarcot fog vallani.
Ezért javaslom az apró, kitartó lépések módszerét.
Sok apa szeret nagy feladatokat vállalni és látványos eredményeket elérni, gyorsan tapasztalni a haladást. Apa és gyermeke kapcsolódásában ez az út nehezen járható. Itt nem világfordító tettekre van szükség, ennek megfelelően nem is várható öt perc alatt hihetetlenül látványos eredmény. Az apának mindig csak egyetlen – és tényleg egyetlen –, apró – és tényleg apró – lépést kell megtennie. Azt azonban kitartóan, fokozatosan szokássá alakítva. Ezeknek az apró, kitartó lépéseknek a sorozatából pedig szép lassan kibomlik apa és gyermeke közös története.

Fogantatástól mindhalálig. Sőt: nagyapáknak is ajánlott.
Éppen azért, mert az Apakulcs modellek helyett az alapelvekkel ismertet meg, bármilyen korú gyermek esetében megtalálhatja az apa az ismeret, a szeretet és a támogatás éppen megfelelő formáját.
Az Apakulcs-tesztek ötéves kortól adják a legmegbízhatóbb eredményt.

Mi az hogy! Az Apakulcs bármely élethelyzetben használható támpontokat ad ahhoz, hogy egy apa erősíteni tudja a gyermekével a kapcsolódást.
Akkor is, ha korlátozott a találkozás lehetősége.
Éppen abban segít, hogy egy apa meg tudja ragadni a rendelkezésére álló perceket és képes legyen jobban ismerni, szeretni és támogatni a gyermekét.

Biztos vagyok abban, hogy lehetséges: a rossz mintákat el tudjuk hagyni, és fel tudunk építeni új mintázatokat.
Lehet azon vitatkozni, hogy a személyiségünk hány százalékát hozzuk a génjeinkben, mennyit épülünk a családunkból és mennyi a saját hozzáadott értékünk. Amíg a tudósok ezt eldöntik, nézzünk inkább előre: igyekezzünk kihozni magunkból, amit csak lehet – a gyermekünk érdekében.
Fontos feltérképeznünk, mit hozunk otthonról – erre fejlesztettük ki az Apakulcs – Örökségtesztet. Az eredmények tükrében érdemes egy apának elgondolkodnia azon, a hozott “csomagból” milyen örökséget szeretne továbbvinni a saját apaságában, és milyen mintáktól akar megszabadulni.

Abban, hogy az apák közeledni tudjanak a gyermekükhöz, erősítsék a vele való kapcsolódást, nagyon is tudja őket támogatni a társuk, a gyermek édesanyja.
Egyrészt azzal, hogy megismeri az apakulcsokat, másrészt azzal, hogy kitölti a társaknak szóló Apakulcs – Családi tesztet.
Ezek nyomán pedig végiggondolja, hogyan tud a társa mellett állni: a leghatékonyabban
ismerni, szeretni és támogatni őt.

Az Apakulcs című könyv sem modellt állít az apák elé, hanem alapelveket mutat be.
A modell azt jelenti: “csináld azt, amit én, és neked is működni fog”. Sajnos többnyire nem fog működni. Mint ahogy az én szemüvegem sem segít mindenkinek (pedig nekem tökéletes!), és az én vércsoportom sem alkalmas mindenki számára (pedig nekem tényleg ez a legjobb!).
Az alapelv ezzel szemben azt mondja: vannak közös, mindannyiunk számára használható kapaszkodók, amelyeket aztán ki-ki a saját élethelyzetében tud alkalmazni.
A modell sosem lesz személyre szabott, az alapelvnek pedig csak személyre szabva van értelme.
Az apakulcsok is ilyen alapelvek (akárcsak a szeretetnyelvek): nem utánzásra, hanem személyes alkalmazásra hívnak.

Elsősorban azért, mert a regisztráció nyomán létrejövő profilban később is megtalálhatjuk a kitöltött Apakulcs-tesztjeinket, illetve elérhetjük azokat a teszteket is, amelyeket a gyermekünk vagy a társunk töltött ki rólunk. A teszteket érdemes időről időre újra kitölteni, így nyomon követhetjük a változást, és új célokat tűzhetünk magunk elé.
Aztán azért is, mert az Apakulcs-hírlevél címzettjei mindenki másnál hamarabb értesülhetnek a kiscsoportos Apakulcs-tréningek indulásáról, és kedvezménnyel biztosíthatják a helyüket.
No meg azért is, mert a regisztráltak egy formálódó és bővülő közösségnek lehetnek tagjai, akik később további értékes, apaságukat támogató tartalmakhoz férhetnek hozzá.